Suorien osakkeiden ostaminen lapselle vaatii maistraatin luvan
Tulin pohtineeksi hiljan, pitäisikö lapselle ostaa osakkeita yrityksistä, joiden tuotteista/brändeistä hän pitää. Moni näistä osakkeista eivät tietenkään olisi suomalaisia, vaan vaikkapa tanskalainen LEGO. Sepä aiheutuukin ongelmaksi, sillä Suomen lain mukaan lapsen puolesta ei saa hankkia suoria ulkomaisia osakkeita ilman maistraatin lupaa (442/1999 / 34 § / 13 d). Kuka tämän on keksinyt?
On kenties ihan hyvä, että kyseinen laki on olemassa, mutta on se melkoista hölmöyttä. Esimerkiksi Rovioon investointi on ihan OK, mutta LEGOon ei. Kumpaan uskaltaisit ennemmin varasi laittamaan?
Maistraatin luvan saa toki, mutta se maksaa.
Yleensä olen sitä mieltä, että lakia ei pitäisi rikkoa, mutta tässä teen kyllä poikkeuksen. Sääntö-Suomen pykälää noudattamalla siinä hetkessä, kun siirrät varoja lapsen arvo-osuustilille, se muuttuu lapsen varallisuudeksi lahjoituksena. Kun ostat heti perään LEGOn osakkeen, rikot lakia. Tuntuu erikoiselta.
Miten lapselle voi antaa lahjana ulkomaisia osakkeita ilman, että lakia rikkoo? Ehkä osake pitää ostaa ensin itse ja siirtää. Se todennäköisesti tulee turhan hankalaksi sekä kalliiksi.
No, onneksi Sääntö-Suomessa ollaan myös melko rentoja tällaisten lakien suhteen. Tuskinpa kukaan jaksaisi läksyttää lahjoittajalle siitä, että rahalahjoitus on käytetty ulkomaisen osakkeen ostoon. Tämä toimii buy-and-hold mallilla varmaan ihan kivasti, mutta entä kun vuosien myötä LEGO, Coca-Cola ja kymmenen muuta ovat kasvaneet arvossaan ja maksavat mukavaa osinkoa: onko hyväksyttävää myydä lasta vähemmän kiinnostavat osakkeet ja ostaa jotakin kiinnostavampaa tilalle? Entä osinkojen käyttö ulkomaisten osakkeiden ostoon?
Kun lapsen omaisuus kasvaa yli 20 000 euron, on sen hallinnoimisesta ja muutoksista aina ilmoitettava maistraatille. Lapsen varoilla ei saa ottaa riskiä, vaan ainakin Taloustaidon artikkelin mukaan vanhemmat ovat lapselle vastuussa omaisuustappioista.
Mikäli ei huvita lupia pyydellä, onko kenties buy-and-hold paras lähestymistapa?
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä
Haluatko sinäkin taloudellisesti riippumattomaksi?
Tilaa uutiskirje ja aloita oma tiesi rikkauksiin!
- Saat mielenkiintoista sisältöä suoraan sähköpostiisi
- Voit peruuttaa koska vaan
Kuten mainitsitkin, tätä voi kiertää hauskasti ostamalla osakkeet itselleen ja lahjoittamalla lapselle. En tiedä, missä asiakkuutesi on, mutta Nordnetissä homma onnistuu tekemällä vapaamuotoinen lahjakirja
VastaaPoista( https://www.nordnet.fi/asiakaspalvelu/alkaa/rahan-ja-arvopapereiden-siirto/arvopapereiden-siirtaminen.html#miten-voin-lahjoittaa-osakkeita-tai-etf-rahastoja )
sekä maksamalla ilmeisesti kymmenen euron toimenpidemaksu
( https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/hinnasto.html )
Tämä varmaan on valtakirjan ohella yksi helpoimmista tavoista, kyllä.
PoistaOvathan nuo aika erikoisia sääntöjä. Tosin niillä varmaan suojataan lasta vanhemmilta ketkä huonona aikana haluaisivatkin käyttää lapsen rahat. Ehkä myös hyvä huomata, että on parempi että vanhemmat eivät hoida lapsen varoja aktiivisesti jos kyseessä ei ole sijoittamisen guru ja niitä on aika harvassa.
VastaaPoistaItse kallistuisin lapselle sijoittamisessa todennäköisesti superrahastoihin missä tyytyy noin 8% vuotuiseen korkoon ilman suurta riskiä. Hölmöintähän näissä asioissa varmasti on, että sääntöjä kyllä löytyy, mutta parhaita toimintamalleja ei kukaan kerro. Pankit kyllä saavat myydä huonoja vaihtoehtoja ja väittää parhaita riskisimmiksi vedoten lähiajan riskiin.
Varmasti joo parasta, ettei liian aktiivisesti hoida. Mikäli ei olisi sitä aspektia, että haluaisi lapsen mielenkiinnon herättää, suosisin osingot uudelleensijoittavia ETFiä. Suorissa osakkeissa buy-and-hold-forever.
PoistaOsin samoista syistä lapsilleni menee tällä hetkellä vain säännölliset rahastosäästöt. Toinen syy on se, että nähtävästi osingot vaikuttavat tulevaisuudessa esimerkiksi opintotukiin. Tosin tästä pitänee vielä ottaa tarkemmin selvää kun mielelläni osakkeitakin lapsille ostaisin. Niiden kautta talousasioita olisi helpompaa alkaa opettaa.
VastaaPoistaHyvä huomio tuo osinkojen vaikutus. Totta, täytyy ottaa selvää.
PoistaItse kyllä ostan vain rahastoja lapselle. Ihan perus ETF rahastot on käytössä. Ajatuksena on, että sitten kun lapsi tulee vanhemmaksi, niin osallistan lapsen sijoittamiseen. Keskustellaan niistä pääomista ja mietitään yhdessä, mihin niitä kannattaisi sijoittaa. Tähän hetkeen on toki vielä ainakin vuosikymmen.
VastaaPoistaOsingot uudelleen sijoittaviin rahastoihin olen sijoittanut. Oma pohdinta on se, tulisiko oman sijoitusyhtiön osakkeita antaa/siirtää lapselle milloin?