Hanki palkankorotus näillä vinkeillä



Sain palkankorotuksen (jes!). Miten? Luotin faktoihin.

Vaikka yritykset yrittävät pitää huolta asiantuntijoiden reilusta palkanmaksamisesta, on monella usein huoli omasta reilusta kohtelusta. "Neuvottelinko aloituspalkkani oikein?" "Saavatko muut samasta hommasta samanlaista palkkaa?" "Arvostetaanko työtäni oikealla tasolla yrityksen tarpeisiin ja omaan osaamiseeni nähden?" "Miten voin saada palkankorotuksen?" Nämä ovat kysymyksiä, joita todennäköisesti moni on joskus joutunut miettimään.

1. Astu omistajan saappaisiin

Kaikki eivät voi saada samaa palkkaa. Asiaa kannattaa ajatella yrityksen omistajan näkökulmasta: miten hän voi perustella juuri sinulle korkeamman palkan? Miten sinä näkisit oman osaamisesi hänen asemassaan? Mitä asioita hän joutuu pohtimaan? Mikäli teillä on listapalkat, mieti, missä lokerossa sinun pitäisi olla.

2.  Ymmärrä osaamisen kysyntä ja tarjonta

Palkka määrittyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Toisaalta yritykset pyrkivät pitämään palkkauksensa linjassa siten, että kohtelu on samanlaista kaikkia kohtaan. Kannattaa siis kysyä, ansaitsetko korkeamman palkan. Jos kyllä, niin miten perustelet sen? Millainen kysyntä juuri sinun osaamisellesi on? Entä tarjonta?

3. Tee itsestäsi arvokas

Harva oikeasti on korvaamaton, mutta kannattaa lähteä siitä, että tekee itsensä arvokkaaksi yritykselle. Pyri aktiivisesti ymmärtämään, mitä tarpeita ja ongelmia yritykselläsi on ja pyri tarjoamaan niihin ratkaisuja. Opiskele uusia asioita jatkuvasti. Kun tiedät osoittaneesi arvosi, on esimiehesi paljon vastaanottavaisempi palkasta keskusteluun. Palkka seuraa arvon luomista, eikä toisin päin.

4. Kilpailuta

Yrityksesi myös joutuu kilpailemaan muita työnantajia vastaan kaltaisistasi osaajista. Selvitä oma markkina-arvosi, niin tiedät mikä on käypä kustannus osaamisestasi. Mikäli markkina-arvosi on nykyistä palkkaa korkeampi, on neuvotteluasemasi todella hyvä. Helpoin tapa tehdä tämä on hakea vastaavia töitä muualta ja saada työtarjouksia. Esimiehesi ei välttämättä edes tiedä, mikä osaamisesi arvo on.

Oma tarinani noudatti hyvin pitkälle tätä kaavaa.

Olen asiantuntijatehtävissä. Huolehdin, että luon arvoa. Pyrin ymmärtämään esimieheni omat tavoitteet ja etsin aktiivisesti tapoja saavuttaa niitä. Ja saavutin. Sitten kävi ilmi eräästä keskustelusta, ettei esimiehelläni ollut käsitystä oman osaamiseni markkina-arvosta. Osaamiseni on tällä hetkellä melko haluttua, joten saan vähän väliä yhteydenottoja muilta työnantajilta. Päätin seurata niistä paria. Hetken päästä minulla oli jo kourassa tarjous, joka oli selvästi nykyistä palkkaani korkeampi.

Halusin ensisijaisesti korjata sen, ettei esimiehelläni ollut tietoa markkina-arvostani. Luotan siihen, että työntekijöiden palkkausta kohdellaan tasa-arvoisesti, mutta se ei olisi ollut omalla kohdallani mahdollista, mikäli oma markkina-arvoni ei olisi ollut tiedossa. Sanoinkin tämän.

Parin viikon päästä esimieheni kertoi, että palkkaani korjataan. Kaikki tämä tapahtui erittäin hyvässä hengessä. En joutunut painostamaan. En uhkaamaan. En edes pyytämään. Kerroin vain faktat.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Seuraamiani blogeja