Pitkäaikaisen sijoittamisen tärkein taito: laskusuhdanteiden tunnistaminen

Monen sijoittajan kirjoittaessa tai puhuessa kyseisestä harrastuksestaan, kuulee usein sijoittajan mitaksi indeksin voittamisen: indeksin kasvaessa sijoituksesi kasvaa nopeammin ja indeksin laskiessa sijoituksesi on "vähemmän tappiolla".

Mitä jos indeksin päihittävien osakkeiden valintaan keskittymisen sijaan erikoistuisikin nousu- ja laskusuhdanteiden tunnistamiseen? Laskusuhdanteessa kotiuttaisi sijoituksensa laittaisi vaikka korkoihin, tai miksei hieman shorttaisikin. Kävisikö näin (katso kuva):
Kuva: jos laskuvuodet voisi välttää


Eli sen sijaan, että kysyy itseltään: "Mikä on tämän hetken paras sijoituskohde", kysisikin vain: "Onko seuraava vuosi kasvuvuosi vai ei?"

Tätä luonnehditaan usein kovin vaikeaksi toteuttaa käytännössä. Mutta uskon että syklin pituudesta johtuen tämä on ihmisen järjelle vaikeampi käsittää. Esimerkiksi 7-vuoden sykleissä tapahtuvat nousu- ja laskuvuodet voi tehdä sijoittamiseen orientoitumisesta hankalaa. Käytännössä se mikä toimi viime vuonna, ei toimi enää välttämättä tänävuonna - mutta saattaa toimia taas 5 vuoden päästä.

Onko siis tämän hankaluus sitä, että se on oikeasti vaikeaa, vai onko pitkien syklien hahmottamine, ymmärtäminen ja sisäistäminen vai ihmiselle vastoin luonnetta? Tämähän tarkoittaisi että sijoittamisen harrastaminen tarkoittaisi aktiivisesti osakkeista pois pysymistä, jopa vuosia kerrallaan.
Blogipostit saattavat sisältää kumppanuuslinkkejä

2 kommenttia:

  1. Moi, ihan mielenkiintoinen ajatus. Muistaakseni tutkimukset ovat osoittaneet, että markkinoiden ajoittamisen yrittäminen tuottaa keskimäärin tappioita sijoitusrahastoille. Tämä on hyvin ymmärrettävää jos uskoo edes jotakuinkin tehokkaisiin markkinoihin. Ajoitusyrityksistä kun tulee kuluja ja yksityissijoittajalle veroseuraamuksia.

    Tästä huolimatta pyrin itsekin ajoittamaan markkinoita hieman, tosin ainoastaan valikoimalla mahdollisimman otollisia ostohetkiä eri osakkeille ja omaisuusluokille.

    Ps. Hyvin mielenkiintoisen oloinen blogi sinulla! Voit vilkaista myös minun ajatuksiani osoitteesta http://laiskasijoittaja.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Handelsbankenin vivutettuja rahastoja Tukholman pörssiin muistelen joidenkin käyttäneen viime laskukaudella:

    http://www.xact.se/fonder/havstangsfonder/

    Nordealla on myös indeksisertifikaatteja, vastannevat edellistä OMXH25- ja EUROSTOXX50 -indekseille:

    http://www.nordea.com/Tuotteet+ja+palvelut/Kansainv%C3%A4liset+tuotteet+ja+palvelut/Markets/Tuotekuvaukset/1067582.html

    Itse en noista juurikaan tiedä, mutta Wyatt Earpin blogissa (http://bullero.blogspot.com) on ainakin XACT Bearista ollut kirjoituksia.

    VastaaPoista

Seuraamiani blogeja